Liput koululaisille ja opiskelijoille

Koululaiset voivat matkustaa koululaisen lipulla (lisätiedot omasta lähikoulusta) tai lasten lipulla. Toisen asteen opiskelijoilla on mahdollisuus saada ilmainen matkalippu tai ostaa lippu omavastuuhintaan. Muut 17–24-vuotiaat opiskelijat voivat ostaa nuorten lippuja. Yli 25-vuotiaat päätoimiset opiskelijat voivat hakea opiskelijalippua.

Lasten, nuorten ja aikuisten lipuista on lisätietoa sivulla Liput ja hinnasto.

Toisen asteen päätoimisten opiskelijoiden koulumatkatuki

Päätoimisesti lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevat saavat tukea koulumatkojensa kustannuksiin. Osa toisen asteen opiskelijoista saa täyden matkatuen, eli koulumatkat ovat heille ilmaisia. Osa joutuu maksamaan omavastuun, joka on 30 vrk lipulla 43 euroa ja 14 vrk lipulla 21,50 euroa.

Kaikilla opiskelijoilla koulumatkan pituus vaikuttaa tuen saamiseen. Matkan pituus on lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä yhteen suuntaan, ei linja-auton kulkeman reitin pituus. Osalla opiskelijoista myös matkakustannukset vaikuttavat tuen määrään.

Koulumatkatuen ehdot ovat Kelan määrittelemiä. Tutustu ehtoihin Kelan sivuilla.

Toisen asteen opiskelijan lipulla matkustat rajattomasti

Koulumatkatuen piiriin kuuluvilla toisen asteen opiskelijoiden 30 vrk ja 14 vrk lipuilla saat käyttöösi kaikki vyöhykkeet kattavan matkustusoikeuden, joka on voimassa kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden.

Näin haet koulumatkatukea

 1. Tulosta ja täytä Kelan sivuilta (linkki avaa PDF-lomakkeen) matkatukihakemus ja toimita se koululle (koulumatkatukea ei voi toistaiseksi hakea OmaKelassa).
 2. Oppilaitos kirjaa joukkoliikenteen lippujärjestelmä Walttiin sinulle oikeuden ostaa lippuja joko maksutta tai omavastuuhintaan.
 3. Saat päätöksen tuesta myös postitse kotiin ja se näkyy OmaKelassa.

Näin otat sinulle myönnetyn koulumatkatuen käyttöön

 1. Hanki Waltti-kortti, jos sinulla ei vielä ole sitä.
  Tilaa Waltti-kortti maksutta verkosta. Oulu10-palvelupisteellä kortin hinta on
  3,30 €.
   
 2. Aktivoi koulumatkatuki

  Jos sinulla lukee Waltti-kaupassa asiakasryhmän kohdalla opiskelija, saat Kela-koulumatkaetuuden näkyviin ja ladattua verkossa valitsemalla vyöhykeväliksi A City – D.

  Jos asiakasryhmäsi Waltti-kaupassa ei ole ”opiskelija”, käy Oulu10-palvelupisteellä päivittämässä asiakasryhmäksesi ”opiskelija”. Samalla voit ostaa Kela-koulumatkatuen. Ota mukaan henkilöllisyystodistus.

 3. Lataa koulumatkatuki joka kuukausi
  Lataa matkalippu jokaiselle opiskelukuukaudelle erikseen. 1) Kirjaudu Waltti-kauppaan omilla tunnuksillasi, 2) Kun olet Waltti-kaupassa sisällä, tee vahva tunnistautuminen henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi (vanhemmat eivät voi ladata Kela-matkaetuutta lapselleen omilla pankkitunnuksillaan) ja 3) Osta uusi kuukausi valitsemalla vyöhykeväliksi A-City - D, niin saat näkyviin sinulle myönnetyn Kela-matkaetuuden.

  Jos sinulla ei ole henkilökohtaisia pankkitunnuksia, ota henkilöllisyystodistus mukaan ja käy lataamassa uusi kuukausi Oulu10:ssä. Uuden matkalipun voi ladata aikaisintaan 14 päivää ennen alkavaa opiskelukuukautta. Lukuvuoden viimeinen lippu täytyy ladata viimeistään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää. Samat määräajat pätevät myös lippujen ostamiseen palvelupisteestä.
 

17–24-vuotiaat muut opiskelijat

Jos olet 17–24-vuotias opiskelija, osta nuoren 30 vuorokauden kausilippu valitsemillesi matkustusvyöhykkeille. Sinun ei tarvitse esittää opiskelutodistusta tai täyttää opiskelijalippuhakemusta, vaan henkilöllisyystodistuksesi riittää lipun ostoon. Lipun voit ostaa ja ladata myös Waltti-kaupassa

 

25 vuotta täyttäneet opiskelijat

Jos olet 25-vuotias tai sitä vanhempi opiskelija, voit ostaa 30 vuorokauden kausilipun nuoren hinnalla. Lipulla voit matkustaa rajattomasti valitsemillasi matkustusvyöhykkeillä.

 

Hae ja osta opiskelijalippu Oulu10-palvelupisteestä:

 • Lataa ja täytä mukaan hakemus opiskelijalipusta (PDF)
 • Oppilaitoksen antama todistus esim. opiskelijakortti
 • Henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti tai virallinen henkilökortti)
Lisälatauksia voit ostaa Oulu10:stä, Waltti-kaupasta, Waltti-lippuja myyviltä R-kioskeilta ja linja-autoista käteisellä (linja-autoissa latausmaksu 2,20 €/lipputuote). Opiskelijakortti tai todistus opiskelusta on esitettävä jokaisen lukuvuoden alussa.

 

Voit ostaa samalle Waltti-kortille sekä kausilipun että aikuisen arvolipun. Jos ostat pelkän arvolipun, et tarvitse opiskelijalippuhakemusta ja lipun voit tilata myös Waltti-kaupasta. Waltti-kortti on henkilökohtainen.

 

Tutustu matkakortti- ja matkustusehtoihin.

 

Aikataulut Liput ja hinnat
Aikataulut
 
Liput ja hinnat
 
Waltti-nettikauppa Mobiililippu
Waltti-kauppa
 
Mobiililippu
Reittiopas Löytötavarat
Reittiopas Löytötavarat