Liput koululaisille ja opiskelijoille

Koululainen voi matkustaa koululaisen lipulla (lisätiedot omasta lähikoulusta) tai lasten lipulla. Päätoimisella toisen asteen opiskelijalla voi olla mahdollisuus saada Kelan koulumatkatukea. Muut 17–24-vuotiaat opiskelijat voivat ostaa nuorten lippuja. Yli 25-vuotiaat päätoimiset opiskelijat voivat ostaa kausilipun nuoren hinnalla.

Toisen asteen päätoimisten opiskelijoiden koulumatkatuki

Jos opiskelet päätoimisesti lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa, sinulla voi olla mahdollisuus hakea Kelalta koulumatkatukea. Osa toisen asteen opiskelijoista saa täyden matkatuen, eli koulumatkat ovat heille ilmaisia. Osa joutuu maksamaan omavastuun, joka on 30 vrk lipulla 43 euroa ja 14 vrk lipulla 21,50 euroa.

Kaikilla opiskelijoilla koulumatkan pituus vaikuttaa tuen saamiseen. Matkan pituus on lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä yhteen suuntaan, ei linja-auton kulkeman reitin pituus. Osalla opiskelijoista myös matkakustannukset vaikuttavat tuen määrään.

Koulumatkatuen ehdot ovat Kelan määrittelemiä. Tutustu ehtoihin Kelan sivuilla.

Kela-koulumatkatuen kanssa samalle Waltti-kortille ei voi ladata muita lipputuotteita. Kela-koulumatkatuki sisältää matkustusoikeuden kaikilla vyöhykkeillä ympäri vuorokauden. Jos kuitenkin tarvitset mahdollisuuden arvolipulla matkustamiseen, ota arvolla matkustamista varten erillinen matkakortti. Lisätietoja joukkoliikenteen asiakaspalvelusta.

Toisen asteen opiskelijan lipulla matkustat rajattomasti

Jos olet oikeutettu Kelan koulumatkatukeen, sinun kannattaa ottaa se käyttöön! Koulumatkatuen piiriin kuuluvilla toisen asteen opiskelijoiden lipuilla saat käyttöösi kaikki vyöhykkeet kattavan matkustusoikeuden, joka on voimassa kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden.

Näin haet koulumatkatukea

Tulosta ja täytä Kelan sivuilta (linkki avaa PDF-lomakkeen) matkatukihakemus ja toimita se koululle (koulumatkatukea ei voi toistaiseksi hakea OmaKelassa).
Oppilaitos kirjaa joukkoliikenteen lippujärjestelmä Walttiin sinulle oikeuden ostaa lippuja joko maksutta tai omavastuuhintaan.
Saat päätöksen tuesta postitse kotiin ja se näkyy myös OmaKelassa.

Näin otat sinulle myönnetyn koulumatkatuen käyttöön

1. Hanki Waltti-kortti

Tilaa Waltti-kortti maksutta verkosta tai käy ostamassa Oulu10-palvelupisteestä. Palvelupisteellä kortin hinta on 3,30 €.


2. Aktivoi koulumatkatuki

2.1 Kirjaudu Waltti-kauppaan omilla tunnuksillasi.

2.2. Tunnistaudu vahvasti, eli käytä henkilökohtaisia pankkitunnuksiasi. Vanhempasi eivät voi käyttää heidän omia pankkitunnuksiaan sinulle myönnetyn Kela-koulumatkatuen lataamiseen.

2.3. Tarkista, että sinulla lukee Waltti-kaupassa asiakasryhmän kohdalla opiskelija.
Jos asiakasryhmäsi Waltti-kaupassa ei ole ”opiskelija”, käy Oulu10-palvelupisteellä päivittämässä asiakasryhmäksesi ”opiskelija”. Ota mukaan virallinen henkilöllisyystodistus.

2.4 Jos Waltti-kaupassa näkyy sinun kohdalla asiakasryhmänä opiskelija, siirry seuraavaksi vyöhykkeiden valintaan. Valitse vyöhykeväliksi A City–D, vaikka kotisi ja koulusi sijaitsevat jollain muulla vyöhykkeellä. Vasta vyöhykevalinnan jälkeen saat näkyviin Kela-koulumatkatuen.

 

3. Lataa koulumatkatuki joka kuukausi

Lataa matkalippu jokaiselle opiskelukuukaudelle erikseen.
Voit ladata uuden matkalipun aikaisintaan 14 päivää ennen alkavaa opiskelukuukautta. Lataa lukuvuoden viimeinen lippu viimeistään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää. Samat määräajat pätevät myös lippujen ostamiseen palvelupisteestä.

Jos sinulla ei ole henkilökohtaisia pankkitunnuksia, voit ladata Kela-koulumatkatuen Oulu10:ssä. Ota mukaan henkilöllisyystodistus.

17–24-vuotiaat muut opiskelijat

Jos olet 17–24-vuotias opiskelija, voit ostaa nuoren 30 vuorokauden kausilipun valitsemillesi matkustusvyöhykkeille. Sinun ei tarvitse esittää opiskelutodistusta tai täyttää opiskelijalippuhakemusta, vaan henkilöllisyystodistuksesi riittää lipun ostoon. Voit ostaa ja ladata lipun Waltti-kaupassa. 

25 vuotta täyttäneet opiskelijat

Jos olet 25-vuotias tai sitä vanhempi päätoiminen opiskelija, voit ostaa 30 vuorokauden kausilipun nuoren hinnalla.

Opiskelijakortti tai todistus opiskelusta on esitettävä jokaisen lukuvuoden alussa Oulu10-palvelupisteessä. Ota mukaan myös henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti tai virallinen henkilökortti).

Voit ostaa lisälatauksia verkosta, Waltti-kaupasta, Waltti-lippuja myyviltä R-kioskeilta ja linja-autoista käteisellä (linja-autoissa latausmaksu 2,20 €/lipputuote).

Waltti-kortti on henkilökohtainen. Waltti-kortillasi voi olla nuoren 30 vrk kausilippu ja arvoa. Oulun joukkoliikenteessä ei ole arvolippuja nuoren hinnalla. Jos ostat bussilipun kortille ladatulla arvolla, sinulta veloitetaan aikuisen arvolipun hinta.

 

Lisätietoja lipuista ja hinnasto

Tutustu matkakortti- ja matkustusehtoihin.

 

Aikataulut Liput ja hinnat
Aikataulut
 
Liput ja hinnat
 
Waltti-nettikauppa Mobiililippu
Waltti-kauppa
 
Mobiililippu
Reittiopas Löytötavarat
Reittiopas Löytötavarat