Oulun joukkoliikenteen uutiset

< Takaisin

Oulun joukkoliikenteessä otetaan käyttöön uusi lippu- ja maksujärjestelmä vaiheittain joulu-helmikuun aikana

Lasten lippuja voi jatkossa ostaa 7-16 -vuotiaat

Uusi lippu- ja maksujärjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain joulu-helmikuun aikana

Oulussa, Kempeleessä, Limingassa, Lumijoella, Tyrnävällä, Iissä ja Muhoksella otetaan käyttöön joukkoliikenteen vyöhykehinnoittelu ja uudet ikäryhmät. Lastenlippuja voi jatkossa ostaa 7-16 -vuotiaat. Lapset ja nuoret matkustavat entistä edullisemmin ja lippujärjestelmä tuo erityisesti kaupungin ydinalueen ulkopuolelle monipuolisemman ja useammalle edullisemman lippuvalikoiman.

Koko seudulle otetaan käyttöön vyöhykehintainen arvolippu, jolle voi ladata minimisummana 10 euroa. Kertamatkan tekeminen arvolipulla on edullisempaa. Arvolippu korvaa entiset sarjaliput ja on joustavampi käyttää. 

Opiskelijalippu korvautuu nuorisolipulla 17-24 -vuotiaat. Opiskelija- ja nuorisohinnoiteltuja lippuja on ollut aiemmin käytössä vain Oulussa tasataksa-alueella. Nuorisohintaisen lipun voisivat ostaa myös yli 24-vuotiaat opiskelijat.

Pyörätuoli ja saattaja voivat ajaa edelleen maksutta A-vyöhykkeellä, jossa taataan matalalattiabussit. Lastenvaunut ja saattaja pääsevät linja-autoon maksutta vyöhykkeiden A ja B sisällä. Veteraanit saavat jatkossa matkustaa maksutta koko Oulun seudun joukkoliikenteen toimialueella.

Vyöhykehinnoittelu vähentää taksavyöhykkeitä. Kilometripohjainen hinnoittelualue korvautuu vyöhykkeillä B, C ja D. Vyöhykehinnoittelu tuo suurimman hinnoittelumuutoksen Ylikiiminkiin, jonka asiakashinnat palaavat takaisin vastaamaan paremmin etäisyyttä ja ovat suhteessa palvelun tuotantokustannuksiin muihin vastaaviin alueisiin verrattuna. Liite: Vyöhykehinnoittelu

Vaiheittainen käyttöönotto

Uuteen lippujärjestelmään ja vyöhykehinnoitteluun siirrytään käytännössä vaiheittain siten, että noin kahden kuukauden ajan on rinnan vanhoja ja uusia lipputuotteita. Järjestelmään siirtyminen edellyttää sitä, että matkustajat ottavat uuden korttipohjan käyttöön. Kausituotteissa tämä ohjattaisiin tekemään edellisen kauden matkustuksen päätyttyä nettitilauksena ja sarjalippujen voimassa oleva arvo tai matkat ohjattaisiin siirtämään uudelle korttipohjalle palvelupisteissä.

Tällä hetkellä suunnitellaan, että uusilla lipuilla voi matkustaa tammikuusta alkaen. Joulukuussa lippuja voidaan alkaa tilata netistä tai hankkia palvelupisteistä. Käytännön ohjeet lippujen ostamiseen annetaan heti kun suunnitelmat vahvistuvat. Asiasta tullaan tiedottamaan joukkoliikenteen nettisivuilla www.oulunjoukkoliikenne.fi .

Järjestelmän käyttöönotto edellyttää vielä linja-autojen rahastuslaitepäivityksiä, kuljettajien ja myyntipisteiden koulutusta ja erilaisia laiteasennuksia myyntipisteisiin.

Uudessa järjestelmässä matkustetaan Waltti-kortilla

Joukkoliikennematkustamisen korttipohja vaihtuu. Waltti korvaa OuluCardit ja Matkahuollon kortit. Waltin tulevaisuuden visiona on toimia Suomen kaikki kaupunkiseudut kattavana matkakorttina. Valtakunnallinen matkustusmahdollisuus toteutunee ensimmäiseksi arvolipuilla.

Kasvavan yhteiskäyttöisyyden lisäksi Waltin etuna tulee olemaan kattava ja monipuolinen latausverkosto. Matkustusoikeutta Walttiin voi ladata kaupunkien asiakaspalvelupisteissä, liikennevälineissä ja jatkossa yhä useammassa myyntipisteessä kaupunkikohtaisesti kautta maan. Oulun joukkoliikenteen toimialueella neuvotellaan siitä, että Oulu10, Stockmann, R-kioskit, Valintatalot, Siwat ja Matkahuolto ottavat Waltti -tuotteiden myynnin tehtäväkseen. Myyntipalkkio laitetaan jatkossa näkyviin erilliseksi osaksi palvelun hintaa.

Waltti astuu voimaan alueittain kaupunki kerrallaan, alkaen Jyväskylän ja Joensuun seutujen bussiliikenteestä, joissa järjestelmää on jo pilotoitu.

Tulevan lippujärjestelmän hinnoittelu joukkoliikennejaoston päätöksen 30.10.2014 mukaisesti
 

    Aikuinen
Nuori
 Lapsi    (7-16) €
Kertalippu city A 1,5   1,5
  A, B, C, D 3,3   1,7
  AB, BC, CD 5,8   2,9
  ABC, BCD 8,3   4,2
  ABCD 10,1   5,1
         
Arvolippu city 1,13    
  A, B, C, D 2,05   1,1
  AB, BC, CD 4,05   2,1
  ABC, BCD 6,25   3,15
  ABCD 8,2   4,15
         
Kausilippu
30 vrk
city 34,3    
  A, B, C, D 57 42 37
  AB, BC, CD 79 66,3 50,7
  ABC, BCD,  85 71,5 54,5
  ABCD 90 75 60
         
24 h city      
  A, B, C, D 11,8   5,9
  AB, BC, CD 15,5   7,7
  ABC, BCD 20,5   10,5
  ABCD 25,5   12,7

Lisätietoa:
Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, joukkoliikennepäällikkö Minna Soininen, p. 044 703 2629

Jakolinkki

Katso myös tiedotteet