Oulun joukkoliikenteen uutiset

< Takaisin

Oulun joukkoliikenne aloittaa siirtymisen tunnistepohjaiseen lippu- ja maksujärjestelmään

Oulun joukkoliikenteessä käytössä oleva Waltti-järjestelmä on aloittanut vaiheittaisen siirtymisen tunnistepohjaiseksi. Uudistus ei vaadi asiakkailta erityisiä toimenpiteitä eikä sillä pitäisi olla muutoksen aikana vaikutusta päivittäiseen matkustamiseen. Waltin nykyisestä, matkakorttikeskeisestä järjestelmästä tulee uudistuessaan tunnistepohjainen, älykäs online-taustajärjestelmä. Tunnisteena toimii alkuvaiheessa asiakkaan entinen Waltti-matkakortti, myöhemmin myös esimerkiksi pankkikortti tai muu asiakkaan mukana kulkeva tunniste. Olemassa olevalla Waltti-matkakortilla voi jatkossakin matkustaa normaalisti ja matkakorttia pystyy lataamaan entiseen tapaan.  

Uudistuksen asiakkaille tuomat edut näyttäytyvät selkeämmin lähitulevaisuudessa. Tunnistepohjaisessa lippujärjestelmässä lipputuotteiden ostamisesta tulee vaivattomampaa, ja esimerkiksi netistä ladatun lipun matkakortille aktivoituminen nopeutuu. Jatkossa asiakas voi matkustaessaan käyttää joustavasti eri tapoja tunnistautua. Lipputuotteet monipuolistuvat ja niiden ostaminen on vaivattomampaa, lisäksi kadonneen matkakortin jäljellä oleva saldo selviää helposti. 

Muutostilanteessa yksittäiset matkakortin toimintaongelmat voivat olla mahdollisia. Kuljettajat on ohjeistettu näiden tilanteiden varalta, ja asiakkaan matkustaminen tulee mahdollistaa häiriöistä huolimatta. Mikäli ongelmatilanne matkakortin käytössä jatkuu, on hyvä olla yhteydessä Oulun joukkoliikenteen asiakaspalveluun ongelman raportoimiseksi ja ratkaisemiseksi. 

Muutoksen aikataulu 

Huhtikuun lopusta alkaen Oulun joukkoliikenteeltä ostettujen uusien matkakorttien ja kausituotteiden tiedot syötetään suoraan tunnistepohjaiseen järjestelmään, Waltin taustajärjestelmässä sijaitsevalle asiakkaan matka-/käyttäjätilille. Jatkossa tältä tililtä tarkistetaan jokaisen matkustustapahtuman yhteydessä myös lippujen kelpoisuus.  Oulun joukkoliikenteen asiakkaiden nykyiset, olemassa olevat Waltti-matkakortit siirretään kevään 2021 aikana vaiheittain uuteen järjestelmään. Kevään aikana myös R-kioskit ja Waltin nettikauppa siirtyvät myymään tunnistepohjaisia matkakortteja.  

Lipputuotteista ensimmäisinä tunnistepohjaisuuteen siirtyvät kausiliput. Myöhemmin tunnistepohjaisuus laajenee myös matkakortille ladattaviin arvolippuihin.  

Uudistuksella Oulun joukkoliikenne haluaa tarjota asiakkailleen turvallisia, digitaalisia ja entistä parempia liikennepalveluita. Muutoksen taustalla vaikuttaa myös laki liikenteen palveluista. Se velvoittaa liikennepalveluita tarjoavan yrityksen käyttämään tunnistepohjaista lippu- ja maksujärjestelmää, jossa matkustusoikeudet ja -käyttötiedot tallennetaan taustajärjestelmään. 

Nuoret seisovat bussipysäkillä.

Jakolinkki

Katso myös tiedotteet