Usein kysyttyä

Olemme koonneet tälle sivulle asioita, joita meiltä usein kysytään. Mikäli et löydä näistä vastausta kysymykseesi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme niin autamme sinua.

Voit myös käydä Oulu10-palvelupisteessä.

Aikataulut

Miksi bussit eivät noudata pysäkillä olevia aikatauluja? 

Paperille tulostetut aikataulut kertovat bussin arvioidun ohitusajan. Pysäkeillä olevat näyttötaulut kertovat ennusteen, milloin bussi saapuu pysäkille. Ennuste perustuu bussin senhetkiseen sijaintiin ja arvioituun ajoaikaan pysäkille. Liikenteen sujuvuus ja mahdolliset ruuhkat vaikuttavat bussien ajoaikoihin, minkä vuoksi pysäkille ei aina ole mahdollista saapua aikataulun tai ennusteen mukaisesti. Pitkillä linjoilla on ajantasauspysäkkejä, joita ei ohiteta etuajassa. Ajantasauspysäkit ovat paikoissa, joissa busseilla on tarpeeksi tilaa tasata aikaa.

Mistä saan viimeisimmän aikataulukirjan? 

Aikataulukirjoja on saatavilla useimmista lipunmyyntipisteistä sekä linja-autoista. Aikataulukirjan pdf-versio on luettavissa nettisivuillamme. Ajantasaiset aikataulut näet aina jl.oulunliikenne.fi-palvelusta ja reittioppaasta.

Miksi bussit ajavat peräkkäin?

Samaa reittiosuutta kulkevien linjojen vuoroväli yritetään saada mahdollisimman tasaiseksi. Jos yhteisiä reittiosuuksia on runsaasti eri linjojen kanssa, tahdistus ei ole mahdollista kaikkien linjojen osalta. Suunnitellusta tasavälisyydestä huolimatta bussit ajautuvat toisinaan lähelle toisiaan, kun etummainen auto kerää taaempana ajavaa autoa enemmän matkustajia ja samalla jää jälkeen aikataulustaan. Tilanne on tyypillinen etenkin tiheävuoroisilla linjoilla.

Haluaisin suosikkilinjalleni lisää lähtöjä ja/tai paremmat aikataulut

Parannamme linjojen matkustusmukavuutta ja luotettavuutta mahdollisuuksien mukaan. Jos linja on jatkuvasti ylikuormitettu, on tarjontaa mahdollista lisätä. Vuorovälin tihentäminen arvioidaan aina taloudellisen tilanteen mukaan. Lähdön lisääminen ruuhka-aikaan on kalliimpaa, sillä se vaatii useimmiten ylimääräistä kalustoa ja kuljettajan.

Muutaman minuutin muutos yhteen lähtöön voi edellyttää myös muiden saman päivän lähtöjen muuttamista, millä voi olla vaikutusta useiden satojen ihmisten liikkumiseen. Muutos vaikuttaa monesti myös suunniteltuihin vaihtoyhteyksiin. 

Miksi aikataulut eivät aina sovi yhteen koulujen alkamis- ja päättymisaikojen kanssa?

Yleensä saman linjan reitillä on useita eri kouluja ja koulujen alkamis- ja päättymisajoissa on koulu- ja kuntakohtaisia vaihteluita. Kun yhdeltä asuinalueelta kuljetaan useisiin kouluihin, ja vastaavasti yhteen kouluun tullaan useilta eri asuinalueilta, voi olla käytännössä mahdotonta järjestää bussiaikataulut niin, ettei odotusaikaa ennen koulupäivän alkamista tai koulupäivän päätyttyä jäisi lainkaan.

Miksi kesäaikataulut ovat olemassa?

Kesäisin joukkoliikenteessä on vähemmän matkustajia kuin talvella. Kesälomat ja pyöräily houkuttavat matkustajia toisaalle, eikä joillakin reiteillä kannata liikennöidä lainkaan kesäaikana. Kun matkustajia on vähemmän, myös lipputulot jäävät pienemmiksi. Lähtöjä on vähennetty kesäksi sieltä, missä matkustajien vähenemä on merkittävää. Harvemmat kesäaikataulut helpottavat myös kuljettajien lomien järjestämistä.

Reitit

Miksi vakioreittiäni on muutettu?

Joukkoliikenteen linjaston suunnittelussa keskeisenä ajatuksena on, että mahdollisimman kattavat joukkoliikenneyhteydet voitaisiin järjestää mahdollisimman suurelle matkustajamäärälle. Yksittäisten matkustajien näkökulmasta muutokset voivat olla myös huononnuksia.

Millä perusteella pysäkit sijoitetaan bussireittien varsille? 

Kaupunkialueella pysäkit pyritään sijoittamaan niin, että lähimmän linjan pysäkille pääsee kävellen kohtuullisessa ajassa. Kohtuullisena pidettävän matkan pituus riippuu alueesta.

Pysäkkisuunnitteluun vaikuttavat vaihtoyhteyksien toimivuus ja palvelut, kuten sairaalat, palvelutalot ja ostoskeskukset. Saman linjan pysäkkiväli ei saa myöskään olla liian lyhyt, jotta matkanteko ei hidastu tarpeettomasti. Pysäkkien paikkoihin vaikuttavat myös kadun kaarteet, mäet ja risteysalueet. Asumiselle aiheutuvat häiriöt pyritään minimoimaan.

Liput ja hinnat

Täytyykö kuljettajalle erikseen mainita, jos haluan ostaa lasten lipun?

Jos olet 7-16-vuotias eli oikeutettu ostamaan matkalipun lasten hinnalla, sinun tulee mainita asiasta erikseen kuljettajalle, jotta hän voi veloittaa matkastasi oikean hinnan. Varaudu pyydettäessä todistamaan ikäsi.

Kuljettajalla ei ole velvollisuutta arvioida matkustajan ikää, vaan on ensisijaisesti matkustajan vastuulla kertoa mahdollisesta oikeudesta alennukseen.

Onko armeijassa oleville tai siviilipalvelusta suorittavilla oikeutta alennukseen Oulun joukkoliikenteen matkoilla?

Varusmies- tai siviilipalvelusta varten ei ole olemassa erillisiä alennuslippuja. Matkat tulee maksaa esimerkiksi omalle matkakortille ladatulla arvolipulla. Varuskunnasta saa litteroita tai kertalippuja palvelukseen kuuluvien matkojen tekemiseen.

Saanko lipun hinnan takaisin, jos bussi on myöhässä? 

Liikennehäiriö, esimerkiksi vuoron puuttuminen tai etuajassa tai myöhässä tuleminen, ei oikeuta matkalippujen takaisin maksamiseen tai korvaavasta kuljetuksesta aiheutuneiden kulujen korvaamiseen.

Voiko tietyn vyöhykkeen kausilippuun ostaa lisälipun, jolla voi matkustaa kyseisen vyöhykkeen ulkopuolelle?

Tarvitset koko matkalle lipun, joka oikeuttaa matkustamaan lähtöpysäkiltä jättöpysäkille. Esimerkiksi A-vyöhykkeen kausilippu ei siis kelpaa "osamaksuna" matkustettaessa Muhokselle. 

Waltti-matkakortti

Mikä on Waltti-matkakortti?

Waltti on vyöhykepohjainen matkakortti, joka mahdollistaa yhden matkakortin käytön kaikkien Waltti-järjestelmään liittyneiden kaupunkiseutujen alueilla. Matkakortille voi ladata oman alueensa kausituotteen ja lisäksi arvoa, jota voi käyttää matkustamiseen myös muilla Waltti-paikkakunnilla. Oulun joukkoliikenteessä voi matkustaa muiden kaupunkien Waltti-matkakortille ladatulla arvolipulla.

Miten voin hankkia oman Waltti-matkakortin ja ladata sen?

Ensimmäinen matkakortti hankitaan ja ladataan Oulu10-palvelupisteessä tai netissä. Opiskelijalippujen ensiostoa ei voi tehdä netissä. Lisälatauksen voi tehdä palvelupisteen lisäksi Oulun joukkoliikenteen busseissa, useimmilla Oulun seudun R-kioskeilla ja netissä.   

Mikä on kausilipun ja arvolipun ero?

Kausilipulla voi matkustaa lipun voimassaoloaikana (30 tai 90 vuorokautta) rajattomasti Oulun joukkoliikenteen busseissa niillä vyöhykkeillä, joille lippu on ostettu. Kausilippu ei kuitenkaan käy Hailuodon kunnan alueelta alkavilla tai sinne päättyvillä matkoilla.

Arvolippuun ladataan tietty summa rahaa, joka kuluu sitä mukaa, kun korttia käytetään. Arvolipulla maksettaessa lipun hinta on aina edullisempi kuin bussista ostettu kertalippu.

Kausilipun ja arvolipun voi ladata samalle Waltti-kortille. Voit esimerkiksi ostaa kortille 30 päivän kausilipun haluamallesi vyöhykkeelle ja ladata sille lisäksi rahaa 20 euroa siltä varalta, että sinun täytyy välillä matkustaa normaalin liikkumisalueesi ulkopuolelle.

Mitä vyöhykkeillä tarkoitetaan? Miten osaan valita oikeat vyöhykkeet?

Liikennöintialue on jaettu vyöhykkeisiin ja voit tarkistaa vyöhykerajat netistä, palvelupisteestä tai aikataulukirjasta. Oulun joukkoliikenteen sivuilta löytyy vyöhykehaku, josta voit tarkistaa, millä vyöhykkeillä käyttämäsi pysäkit sijaitsevat. Lipun hinta on riippuvainen matkustusalueen laajuudesta: hinta vaihtelee sen mukaan, matkustatko yhdellä vai useammalla vyöhykkeellä.

Mitä eroa on henkilökohtaisella ja haltijakohtaisella kortilla?

Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan se henkilö, jonka nimissä kortti on ostettu. Henkilökohtaisen kortin pystyy sulkemaan, jos kortti katoaa. Tällöin kortin löytäjä ei voi käyttää korttia matkustamiseen ja käyttämättömät matkat voi siirtää uudelle kortille.

Haltijakohtaista korttia voi käyttää kuka tahansa, jolla kortti on. Haltijakohtainen kortti ostetaan aikuisen ikäryhmälle. Lapsi voi matkustaa aikuisen kortilla, mutta tällöin kortilta veloitetaan korkeampi aikuisen lipun hinta myös lapsen matkasta. Haltijakohtaisella kortilla voi myös usea henkilö matkustaa yhtä aikaa: kun nouset bussiin, kerro kuljettajalle, monenko henkilön matka kortilta veloitetaan.

Haltijakohtaisen matkakortin käyttö vastaa käteisen rahan hallussapitoa ja käyttöä. Haltijakohtaisia matkakortteja ei voi sulkea, eikä niissä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille. Haltijakohtaista korttia ei voi ostaa netistä.

Miten toimitaan, jos kortilla haluaa matkustaa sille ladatun vyöhykkeen ulkopuolelle?

Korttiin ladataan ensimmäisen oston yhteydessä oletusvyöhykkeet. Kausilipulla voi matkustaa ainoastaan sille ennalta ladatulla alueella.

Arvolipulla voi matkustaa sekä ennalta ladatulle vyöhykkeelle että myös muille vyöhykkeille. Kortista veloitetaan ennalta määritellyn vyöhykkeen mukainen maksu aina, kun vilautat sitä maksulaitteen edessä. Jos haluat matkustaa arvolipulla ennalta ladatun vyöhykkeen ulkopuolelle, kerro asiasta etukäteen kuljettajalle. Kuljettaja valitsee tällöin haluamasi vyöhykkeen ja veloittaa arvolipusta oikean summan.

Kun kortilla on samanaikaisesti sekä kausi- että arvolippu, maksulaite valitsee kortilta aina käyttöön kausilipun. Mikäli haluat käyttää kortilta kuitenkin arvoa, pyydä kuljettajaa valitsemaan sinulle oikea vyöhyke. Jos samalla kortilla maksetaan useamman henkilön matkat, oletuksena on, että ensimmäinen veloitus tapahtuu kausilipulta ja seuraavat arvolipulta.

Voiko Waltti-kortilla maksaa kaverinkin matkan?

Waltti-kortille ladatulla arvolipulla saa maksaa toisen samaan tai alempaan ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan. Kortti käytetään tällöin bussin kortinlukijassa kahdesti (tai niin monta kertaa, kuinka monesta matkustajasta maksaa). Mikäli matkaan sisältyy vaihto, riittää, kun korttia käytetään toisen bussin lukijassa yhden kerran. Jos esimerkiksi vanhemmat haluavat maksaa omalla kortillaan lapsensa matkan, lapsesta peritään tällöin aikuisen hinta. 

Matkahuollon korteille ladatut Kela-koulumatkatukiliput

Matkahuollon korteille ladatuilla Kela-koulumatkatukituotteilla voi jatkossakin matkustaa sekä Oulun joukkoliikenteessä että pitkämatkaisessa liikenteessä. Mikäli koulumatkalla matkustetaan pelkästään Oulun joukkoliikenteen busseilla, on Kela-koulumatkatukilippu hankittava Oulu10 –palvelupisteestä Waltti-kortille.

Matkustaminen

Ketkä saavat istua invalidipaikoilla? 

Jos autossa on tilaa, invalidipaikat ovat kaikkien matkustajien käytössä. Ne on kuitenkin tarkoitettu ensisijaisesti vanhuksille, vammaisille ja muille sellaisille matkustajille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat istumapaikkaa. Terve järki ja hyvät tavat ovat aina paikallaan. Liikennevälineissä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nuori ja hyväkuntoinen antaa istumapaikan iäkkäälle ja heikkokuntoiselle.

Miksi pitää näyttää pysähtymismerkkiä?

Kun pysäkillä pysähtyy useita busseja, pysähtymismerkki kannattaa tehdä kättä heilauttamalla. Bussien pysähtyminen varmuuden vuoksi pysäkillä pidentää matka-aikaa.

Pimeään vuoden aikaan kuljettaja havaitsee sinut pysäkiltä paremmin, kun heilautat heijastinta, Waltti-matkakortin suojakotelon heijastavaa puolta tai päällä olevan kännykän näyttöä bussin tulosuuntaan.

Miksi kantoliinassa oleva lapsi ja äiti ei voi matkustaa ilmaiseksi? 

Kantoliinassa tai rintarepussa oleva lapsi on turvallisesti sylissä tai sidottuna kehoon. Bussiin noustaan tässä tapauksessa etuovesta, jolloin vanhempi voi samalla suorittaa maksamisen ennen istumaan menemistä. Lasta ei näin ollen tarvitse jättää maksamisen vuoksi yksin.

Rattaiden tai vaunujen kanssa noustaan sisään keskiovesta. Lastenvaunuja kuljettava aikuinen voi matkustaa määrätyillä alueilla maksutta, jotta lasta ei tarvitse jättää yksin vaunuihin tai rattaisiin matkalipun maksamisen ajaksi. Vaunujen kanssa matkustavan on matkan aikana lukittava vaunujen rattaat sekä pidettävä kiinni vaunuista.

Miksi lastenvaunujen kanssa ei voi matkustaa maksutta kuntarajan yli?

Maksuttomat lastenvaunumatkat perustuvat kuntien itsenäisiin päätöksiin. Pitkien lastenvaunumatkojen maksuttomuus saattaisi myös johtaa lastenvaunuille varattujen tilojen ruuhkautumiseen. Kuljettajalla on oikeus olla ottamatta kyytiin lastenvaunujen kanssa matkustavaa, mikäli vaunuja ei voida suuren matkustajamäärän takia sijoittaa turvallisesti niille varattuun paikkaan.

Saako lemmikkieläintä kuljettaa bussissa? 

Lemmikkieläimen saa yleensä kuljettaa bussissa. Perustellusta syystä kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta lemmikkieläintä kyytiin. Omistaja on vastuussa siitä, ettei eläimen kuljettamisesta aiheudu häiriötä muille matkustajille tai haittaa kalustolle. Lemmikkieläimestä ei peritä maksua. 

Saako polkupyörää ottaa mukaan bussiin? 

Matkustaja voi kuljettaa linja-autossa mukanaan matkatavaroita, joita hän pystyy vaivattomasti kuljettamaan. Kuljettajalla on oikeus kieltäytyä ottamasta kyytiin tavaraa, josta aiheutuu vaaraa tai häiriötä muille matkustajille tai kalustolle, tai joiden kuljettaminen vie tilaa muilta matkustajilta.

Polkupyörät kannattaa pyrkiä kuljettamaan ruuhka-aikojen ulkopuolella, jolloin niille löytyy varmimmin tilaa autosta. Polkupyörän kanssa matkustavan on pidettävä pyörästä kiinni matkan ajan.

Polkupyörän kuljettamisesta peritään kuljetusmaksu 2,00 €/pyörä, joka on toistaiseksi maksettava käteisellä. Kuljetusmaksu ei sisällä vaihto-oikeutta.

Polkupyörien kuljetusmaksua voidaan soveltaa myös suurikokoisiin potkupyöriin ja muihin vastaaviin kulkuneuvoihin. Pienikokoiset taitettavat, kuljetuspussiin pakatut polkupyörät, alle 7-vuotiaiden lasten polkupyörät sekä pienet potkulaudat ja vastaavat kulkuneuvot voidaankuljettaa linja-autossa maksutta.

Linjalla 49 liikennöitsijä määrittelee matkustusehdot, ja päättää matkatavaroiden kuljettamisesta ja niiden hinnoista.

Voiko pyörän ottaa mukaan maksutta Hailuotoon matkustettaessa?

Linjalla 59 Hailuotoon saakka tai sieltä pois matkustavilta peritään vyöhykkeen mukainen lippuhinta ja 3,30 euroa lastenvaunuista, pyörästä tai isosta koirasta.

Aikataulut Liput ja hinnat
Aikataulut
 
Liput ja hinnat
 
Waltti-nettikauppa Mobiililippu
Waltti-kauppa
 
Mobiililippu
Reittiopas Löytötavarat
Reittiopas Löytötavarat