Tietoa matkustajille

< Takaisin

Varaudu vahvaan tunnistautumiseen, kun ostat mobiililipun maksukortilla

Voit joutua jatkossa tunnistautumaan vahvasti, kun maksat lippua maksukortilla Waltti Mobiilissa tai Oulun Joukkoliikenne -mobiilisovelluksessa. Käytännössä vahva tunnistautuminen tarkoittaa, että sinun täytyy vahvistaa lippuostoksesi pankkitunnuksella tai jollain muulla tavalla, jota pankkisi vahvalta tunnistautumiselta vaatii. Sovellusten pävittyessä voit myös joutua lisäämään maksukorttisi uudestaan. Muutoksen taustalla on maksupalveludirektiivi PSD2.

Pankkien välillä voi olla eroja siinä, kuinka usein ja minkä suuruisista maksutapahtumista vahvaa tunnistautumista vaaditaan. Kannattaa jatkossa kuitenkin varata mobiililipun ostamiseen hieman enemmän aikaa, jotta ehdit tehdä myös mahdollisen vahvan tunnistautumisen.

Lippujen maksaminen muissa kanavissa säilyy ennallaan.

Mitä uusi maksupalveludirektiivi tarkoittaa?

Uusi maksupalveludirektiivi PSD2 (Payment Services Directive 2) on Euroopan parlamentin hyväksymän maksupalveludirektiivin toinen vaihe, jonka tarkoituksena on lisätä kilpailua maksuliikepalveluissa ja toisaalta parantaa kuluttajansuojaa ja maksupalvelujen turvallisuutta.

Maksupalveludirektiivin myötä kuluttajien on mahdollista muun muassa käyttää muidenkin kuin oman pankkinsa sovelluksia tilien hallinnoimiseen ja maksujen suorittamiseen ja tehdä tämä mahdollisimman turvallisesti.

Direktiivin käyttöönotolla halutaan myös tiukentaa tietoturvaa ja estää mahdolliset väärinkäytökset, kuten sähköisten identiteettivarkauksien avulla toteutettavat maksupetokset. Lainsäädäntö peräänkuuluttaa aina asiakkaan vahvaa tunnistamista ja maksutapahtuman vahvistamista. Tavoitteena on luoda asiakkaille yhtenäinen käytäntö niin oman pankin palveluihin kuin kolmansien osapuolien sovelluksiin.

Verkko-ostoksissa turvallisuuden parantaminen tarkoittaa sitä, että vahva tunnistautuminen tulee lähes jokaiseen verkon yli tehtävään maksutapahtumaan. Vahvalla tunnistautumisella tarkoitetaan, että käyttäjä tunnistetaan kahden tai useamman todentamistekijän avulla.

Jakolinkki

Katso myös uutiset