Tietoa matkustajille

< Takaisin

Lähimak­samisen ohjeita matkus­tajille kysymysten ja vastausten muodossa

Mistä voi katsoa lähimaksulla ostetun bussilipun veloitukset?

Voit katsoa jälkikäteen lähimaksulla ostamiesi bussilippujen veloitukset verkosta oulunjoukkoliikenne.littlepay.com. Veloitukset näkyvät verkossa 90 vuorokautta.

Jos maksat bussilippuja Google Pay tai Apple Pay -sovelluksella, näet veloitukset verkosta, jos sovelluksessasi on Mastercard-kortin tiedot. Visan osalta veloitukset tulevat näkymään verkossa myöhemmin.

Miksi bussilipun hinta ja matkus­tuspäivä eivät täsmää pankki­tilillä näkyviin tietoihin?

Veloituksen päivämäärä pankkitilillä ei välttämättä ole matkustuspäivä. Veloitus bussilipusta näkyy tiliotteella noin kahden päivän viiveellä, pankkien välillä on tässä eroja.

Jos tilillä ei ole rahaa matkustushetkellä, lipun hinta veloitetaan tililtä yleensä 14 vuorokauden kuluessa tai seuraavan bussimatkan yhteydessä.

Miksi tililtä on veloitettu bussilipun hintaa suurempi summa?

Jos teet useamman matkan saman päivän aikana, bussiliput veloitetaan yhdellä kertaa. Esimerkiksi kolmesta yhden vyöhykkeen matkasta näkyy yksi veloitus: 3 x 2,05 = 6,15 euroa.

Jos maksukorttiisi liitetyllä pankkitilillä ei ole ollut katetta matkustuspäivinä, katteettomina päivinä tehtyjen matkojen veloitukset näkyvät jälkikäteen yhtenä veloituksena, kun tilille on tullut katetta. Voit tarkistaa matkustuspäiväsi verkosta ja verrata tietoja pankkitilisi tietoihin.

Lähimaksussa on päiväkohtainen kiinteä hinta eli maksukatto. Maksukatto on vyöhykekohtainen enimmäisveloitus kaikista yhden päivän aikana tehdyistä matkoista. Katso joukkoliikenteen hinnastosta, vastaako veloitettu summa maksukattoa.

Vyöhyke­valinta oli väärä. Saako siitä hyvityksen?

Tarkista vyöhykevalinta ennen maksukortin tai puhelimen viemistä etälukijaan. Vyöhykevalintaa ei voi perua jälkikäteen, eikä veloitusta hyvitetä väärän vyöhykevalinnan vuoksi.

Miksi lähimaksulla ostetusta bussilipusta näkyy katevaraus?

Lähimaksulla ostetusta lipusta saattaa näkyä katevaraus. Katevarauksen suuruus vaihtelee eri pankkien välillä, ja joillakin pankeilla katevaraus kertyy reaaliaikaisesti päivän aikana. Katevaraus poistuu, kun lippu on maksettu.

Jos käytät lähimaksua peräkkäisinä päivinä, sinulla saattaa näkyä tiliotteessa samalle päivälle sekä katevaraus että veloitus. Tällöin kyse on siitä, että edellisinä päivinä tekemäsi matkat on veloitettu tililtäsi ja katevarauksessa ovat nykyhetken uudet matkat.

Jakolinkki

Katso myös uutiset