Oulun joukkoliikenteen uutiset

< Back

Jututimme Shotl-kutsuliikennekokeilun matkustajaa Sainia

Shotl-kutsuliikennekokeilu on kerännyt joukon aktiivisia käyttäjiä ja kävimme jututtamassa Sainia, joka on jo tottunut kulkemaan Shotl-kutsuliikenteellä. Kysyimme häneltä muun muassa joukkoliikenteen käyttämisestä sekä mielipidettä Shotl-kutsuliikenteestä.

 

Nimi: Saini Hiltunen
Ikä: 77 vuotta
Asuinpaikka: Kellon Kiviniemi, Oulu. Alun perin kotoisin Ranualta, mutta miehen työt toivat Haukiputaalle.
Ammatti: Eläkeläinen
Harrastukset ja vapaa-aika: Eläkeliiton ja Metsäyhdistyksen kanssa toimiminen ja reissaaminen. Oulu-opiston kerhon kanssa harrastaminen, siellä näkee ystäviä. Koirani Simban kanssa tulee myös käytyä paljon lenkillä.

 

1. Mitä linjoja käytät?

Käytän Shotlia kaupassa ja Oulu-opiston kerhotoiminnassa käydessäni sekä muilla asiointimatkoilla. Kuljen välillä myös muilla linjoilla Ouluun ja ennen Shotl-kutsuliikennettä kuljin myös Haukiputaalle. Ouluun teen pääosin asiointimatkoja.
Eläkeliiton ja Metsäyhdistyksen tapahtumiin kuljen joko joukkoliikenteellä tai tuttavien autokyydeillä.

 

2. Minkälaisia matkoja kuljet Shotl-kutsuliikenteellä?

Shotlin myötä olen päässyt kulkemaan harrastuksiin, tapahtumiin ja muihin tapaamisiin entistä sujuvammin. On ollut todella mukavaa, kun matkaan on voinut lähteä joustavasti eikä ole tarvinnut kulkea kiinteiden aikataulujen mukaisesti.

 

3. Onko käytössäsi Waltti-matkakortti?

Kyllä, käytän Waltti-kortillani olevaa arvoa, sillä se on ollut edullisin tapa matkoilleni. Waltti-kortin olen hankkinut Haukiputaan Oulu10:stä, jossa olen aina saanut oikein hyvää palvelua ja hyödyllisiä vinkkejä kortin käyttämiseen.

 

4. Miten lataat kortin?

Lataan Waltti-korttini aina bussissa käteisellä. Lataustapahtuman yhteydessä on kuljettajan kanssa yleensä samalla katsottu kortillani jäljellä oleva arvon määrä.

 

5. Millaiseksi olet kokenut Shotl-kutsuliikenteen sovelluksen käyttämisen?

Ajoittain olen törmännyt ongelmiin Shotl-sovelluksen kanssa. Välillä sovellus ei ole toiminut ja sijaintini on hyppinyt kartalla. Päivitykset hankaloittavat mielestäni käyttöä, sillä päivityksen jälkeen sovellukseen on täytynyt kirjautua uudelleen. Toivoisin, että soittamalla voisi tilata kyydin, koska kaikilla ei ole älypuhelinta. Olen kertonut monelle ystävälleni palvelusta, mutta älypuhelimen hankkiminen on ollut monelle ystävälleni iso kynnys, kun ei ole sellaista välttämättä tottunut käyttämään.

 

6. Mitkä asiat koet hyödyllisiksi Shotl-kutsuliikenteessä?

Olen nauttinut vapaudesta liikkua ja matkustaa ilman kiinteitä aikatauluja. Ei tarvitse kiirehtiä enää pois kaupasta vaan tulen kaupasta kun tulen. Matkan tilaamisen joustavuuden tuoma kiireettömyys vähentää myös stressiä asiointimatkoilla.

 

7. Mitä kokemuksia haluaisit jakaa Oulun joukkoliikenteestä?

Tilasin kyydin ja menin Haukiputaalle asioimaan. Sieltä takaisin tullessani oli määränpää sovelluksessa pompannut väärään paikkaan. Kuljettajan kanssa saatiin sovelluksen luoma virhe korjattua ja pääsin siitä huolimatta kohtuullisen nopeasti kotiani. Huumorilla näistä aina selvitään.

 

8. Jututatko bussissa vierustovereita tai kuljettajaa?

Fiiliksen mukaan jututan kuljettajaa, mutta en häiritse häntä, mikäli hänellä on aikataulukiireitä tai haastava keli ajaa ja hänen täytyy keskittyä.

 

9. Kuinka kulutat aikaasi bussimatkoilla?

Katselen maisemia ja välillä rupattelen kuljettajan kanssa.

 

10. Käytätkö julkista liikennettä myös matkustaessasi muualla Suomessa tai ulkomailla?

Eläkeliiton ja metsänhoitoyhdistyksen kanssa reissatessani tulee kuljettua myös joukkoliikenteellä. Visbyssä Ruotsissa kävin viime kesänä Metsänhoitoyhdistyksen kanssa. Menimme autolla Turkuun, Turusta lautalla Tukholmaan ja Tukholmasta bussilla Visbyn lautalle. Saariston maisemat olivat upeat ja reissu sujui muutenkin mukavasti.

 

11. Mistä katsot joukkoliikenteen aikataulut?

Paperisesta aikatauluvihkosta.

 

12. Onko Shotl-kutsuliikennekokeilu vaikuttanut joukkoliikenteen käyttöösi?

Joustavuus on helpottanut ja nyt tulee käytyä paljon enemmän asiointimatkoilla, ostoksilla ja tapahtumissa. Heräteostoksille tulee myös lähdettyä useammin.

 

13. Mitä haluaisit kertoa muille Shotl-kutsuliikenteen alueella kulkeville, jotka eivät vielä ole palvelua kokeilleet?

Olen kertonut kavereilleni palvelusta, mutta kaikki eivät halua hankkia älypuhelinta. Ajattelin, että pitäähän se pysyä kehityksen mukana ja sen vuoksi hankin älypuhelimen. Ompelukoneessanikin on muuten tietokone.

Suosittelen käyttämään ja kokeilemaan Shotlia.


14. Mitä muuta haluaisit kertoa?

Shotl-auton tilaaminen saisi olla helpompaa. Soittamalla matkan tilaaminen mukaan valikoimaan. Se helpottaa kaupassa käyntiäkin, kun matkan voi tilata joustavasti. Tykkään tämän palvelun antamasta vapaudesta liikkua ja haluaisin antaa suuren kiitoksen siitä. Tutuilta pyydän kyytiä, kun aikataulut eivät sovi omiin menoihini. Harvan aikataulun lisäksi linjan 21 yhteys Oulun keskustaan on liian hidas ja kulkea tiheämmällä vuorovälillä. Kiviniemestä lukioon Haukiputaalle kulkevien on nyt helppo tehdä matkansa Shotlilla ja palvelu helpottaa myös muidenkin arkea suuresti. Kiitos paljon kutsuliikenteen järjestämisestä ja toivonkin, että sitä tullaan jatkamaan.

 

 

Oulun joukkoliikenne aloitti maanantaina 19.11.2018 shotl-kutsuliikennekokeilun Haukiputaan keskuksessa ja Kellon Kiviniemessä ja niiden välisellä Haukiputaantiellä.

Kutsuliikennematka tilataan ilmaisella shotl-mobiilisovelluksella. Palvelu on käytössä arkipäivinä kello 7–17. Päivän viimeiset matkat tulee vahvistaa klo 16:45 mennessä.

Lisätietoja kutsuliikenteestä.

 

Link

Katso myös tiedotteet