Matkustusohjeita

Polkupyörän kanssa matkustaminen

Oulun joukkoliikenteen linjoilla polkupyöristä peritään erillinen 2,00 euron kuljetusmaksu, joka on maksettava käteisellä.

Polkupyörän kuljetusmaksuun ei sisälly vaihto-oikeutta, vaan vaihdollisella matkalla on maksettava erillinen korvaus jokaisessa linja-autossa.

Polkupyörien kuljetusmaksua voidaan soveltaa myös suurikokoisiin potkupyöriin ja muihin vastaaviin kulkuneuvoihin. 

Polkupyörän saa ottaa bussiin, jos niille varattu tila on vapaana. Pyörää kuljettavan on pidettävä pyörästä kiinni ja huolehdittava, ettei pyörä pääse liikkumaan tai kaatumaan, eikä siitä aiheudu haittaa tai vaaraa muille matkustajille tai kalustolle. Aseta pyörä sille varattuun tilaan niin, että kaikki pääsevät liikkumaan bussissa ja poistumaan bussista turvallisesti.

Kuljettajan ei tarvitse ottaa polkupyörää kyytiin ruuhka-aikana tai jos niille varattu tila on täynnä. Polkupyörien ja muiden isokokoisten tavaroiden ottamisesta bussiin päättää kuljettaja tilanteen mukaan. 

Kokoontaitetun taittopyörän voi kuljettaa maksutta.

Oulun seudun liikennettä täydentää ELY-keskusken kilpailuttama linja 59 Hailuotoon. Saareen saakka tai sieltä pois matkustavilta peritään vyöhykkeen mukainen lipun hinta ja 3,30 € lastenvaunuista, pyörästä tai isosta koirasta. Hailuodon linjalla käy vain osa Oulun seudun liikenteen lipputuotteista.

Matkatavaroiden kanssa matkustaminen

Pienikokoisesta matkatavarasta ei peritä maksua Oulun seudun liikenteen linjoilla. Matkatavaroiden kuljetuksesta ei saa olla haittaa muille matkustajille. Kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta kyytiin kookkaita matkatavaroita, jos se aiheuttaa haittaa tai vaaraa muille matkustajille tai jos tavaroille varattu tila on täynnä. Matkatavarana voi olla esimerkiksi

  • käsimatkatavaroina autossa esimerkiksi kaksi matkalaukkua
  • sukset sauvoineen tai lumilauta
  • kokoontaitettu taittopyörä
  • alle 7-vuotiaan lapsen polkupyörä, pieni potkulauta tai vastaava kulkuneuvo

Lemmikit

Lemmikit matkustavat ilmaiseksi. Opaskoiran kanssa kulkevalle näkövammaiselle on osoitettu ohjeellinen paikka kuljettajan takana sijaitsevalta penkkiriviltä.

Perustellusta syystä kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta autoon lemmikkieläintä. Omistaja on vastuussa siitä, ettei eläimen kuljettamisesta aiheudu häiriötä muille matkustajille tai haittaa kalustolle.

Lastenvaunujen tai -rattaiden kanssa matkustaminen

Aikuisen on koko matkan ajan huolehdittava lapsesta sekä siitä, etteivät lastenvaunut tai rattaat pääse liikkumaan tai kaatumaan. Vaunujen pyörät on lukittava ja aikuisen on oltava vaunuissa olevan lapsen vierellä koko matkan ajan ja varmistettava vaunujen paikallaan pysyminen pitämällä vaunuista kiinni.

Aseta vaunut niille varattuun tilaan niin, että kaikki pääsevät liikkumaan bussissa ja poistumaan bussista turvallisesti.

Bussiin mahtuu vain rajoitettu määrä vaunuja. Varauduthan siis siihen, että et ehkä pääse ensimmäiseen mahdolliseen autoon, jos vaunuille varatussa tilassa on esimerkiksi vaunuja tai kookasta matkatavaraa. Kuljettajan ei tarvitse ottaa kyytiin enempää vaunuja, rattaita, pyörätuoleja tai kookasta matkatavaraa kuin niille varattuun tilaan mahtuu.

Aikataulut
 
Liput ja hinnat
 
Waltti-kauppa
 
Mobiililippu
Reittiopas Löytötavarat