Lähimaksu on joustava tapa matkustaa bussilla.

Lähimaksu onnistuu Oulun joukkoliikenteessä Visa, Visa Electron, Mastercard ja Eurocard -kortilla. Käypiä mobiilimaksusovelluksia ovat GooglePay ja ApplePay.

Lähimaksulla voi maksaa vain oman matkan. Busseissa lähimaksuun on liitetty maksukatto, joka tarkoittaa kiinteää päiväkohtaista hintaa. Vaikka käyttäisit korttia bussin etälukijassa kymmeniä kertoja päivässä, maksat kaikista yhden päivän aikana ostamistasi lipuista enintään valitsemasi vyöhykevälin maksukaton mukaisen hinnan.

Maksukatto on syy sille, että lähimaksulla voi maksaa vain omia matkoja. Pankkikortti on henkilökohtainen bussilippusi. Kun haluat maksaa mukanasi matkustavien henkilöiden bussiliput, vaihtoehto on mobiililippu.

Hinnat

Hinnat ovat samoja kaikille matkustajille iästä ja etuisuusryhmästä riippumatta. Lippuihin sisältyy 90 minuutin vaihtoaika. Maksukatto on voimassa 00.00–23.59.

Vyöhyke Kertamaksu Maksukatto
A-City 1,20 € 4,20 €
A / B / C / D 2,05 € 7,20 €
AB / BC / CD 4,05 € 11,25 €
ABC / BCD  6,25 € 16,20 €
ABCD 8,20 € 19,80 €
 

Näin maksukatto toimii

Jos teet saman päivän aikana useamman matkan ja maksat joka kerta lähimaksulla, etälukija tunnistaa maksuvälineesi ja kerryttää maksukattoa. Kun päivän aikana maksamiesi matkojen hinta saavuttaa maksukaton, matkustat loppupäivän ilmaiseksi. 3–4 matkalipun hinnalla matkustat rajattoman määrän matkoja päivän aikana.

Esimerkkejä maksukatosta

Esimerkki 1: Jos teet neljä matkaa yhdellä vyöhykkeellä (4 * 2,05 = 8,20), saavutat yhden vyöhykkeen maksukaton ja maksat neljästä matkasta yhteensä vain 7,20 euroa. Sen jälkeen voit matkustaa ilmaiseksi loppupäivän valitsemallasi vyöhykkeellä.

Esimerkki 2: Jos teet kahdella vyöhykkeellä, esim. CD-vyöhykkeellä, kolme matkaa (3 * 4,05 = 12,15), saavutat kahden vyöhykkeen maksukaton ja maksat kolmesta matkasta yhteensä vain 11,25 euroa. Loppupäivän matkustat valitsemallasi kahdella vyöhykkeellä ilmaiseksi.

Maksukaton kerryttämisen edellytys

Maksa kaikki saman päivän aikana tekemäsi matkat samalla maksukortilla tai mobiililaitteella lähimaksua käyttäen. Vaikka maksukortti olisi lisätty esimerkiksi Google Pay:hin, se ei toimi ristiin kyseisen fyysisen maksukortin kanssa, vaan aloittaa uuden maksukattolaskennan. Valitse maksutapa (kortti tai mobiililompakko) ja pitäydy siinä koko päivä.

Vyöhykkeeltä toiselle siirtyminen

Mikäli olet päivän aikana käyttänyt lähimaksua yhdellä vyöhykkeellä ja päätätkin ennalta poiketen jatkaa matkaa vaihtoajan puitteissa toiselle vyöhykkeelle, siirtyminen onnistuu helposti. Ensimmäisellä vyöhykkeellä maksamasi yhden vyöhykkeen kertalipun hintaan (2,05 €) lisätään vyöhykkeiden välisen hinnan erotus eli 2 €. Samalla maksamasi matkat lasketaan osaksi kahden vyöhykkeen maksukattoa.

A-vyöhykkeeltä siirtyminen A-City vyöhykkeelle ei nosta maksukattoa kahden vyöhykkeen maksukatoksi, koska A-City sisältyy A-vyöhykkeeseen. Mutta jos matkustat A-City-vyöhykkeeltä A-vyöhykkeelle, maksukatoksi muuttuu A-vyöhykkeen maksukatto.

Vyöhykkeiden yli ei voi hypätä. Jos matkustat esimerkiksi D-vyöhykkeen sisällä yhden matkan ja myöhemmin samana päivänä siirryt muulla kuin joukkoliikenteellä A-vyöhykkeelle, päiväkohtainen maksukattosi muuttuu neljän vyöhykkeen maksukatoksi.

Näet veloitukset verkosta

Voit katsoa maksutapahtumasi verkosta oulunjoukkoliikenne.littlepay.com maksukorttisi numerolla. Verkosta voit myös tulostaa kuitin matkalipun maksusta. Lähimaksusta ei saa bussissa kuittia tai lippua.

Lähimaksun rajoitukset

Lähimaksu käy kaikilla linjoilla lukuun ottamatta linjoja 49 Oulu–Utajärvi ja 59 Oulu–Hailuoto. Palveluliikenne Onni ei käytä lähimaksua.

 

Aikataulut Liput ja hinnat
Aikataulut
 
Liput ja hinnat
 
Waltti-nettikauppa Mobiililippu
Waltti-kauppa
 
Mobiililippu
Reittiopas Löytötavarat
Reittiopas Löytötavarat