Lisätietoa matkakortista, lipuista ja myyntipisteistä

Voit ladata matkakortille kauslipun tai rahaa eli arvoa. . Jos kortti on ollut ensin vain esim. liikuntakäytössä, käy Oulu10:n palvelupisteessä aktivoimassa kortin joukkoliikenneominaisuus.

OSL:n matkakortti

 • Matkakortti on henkilökohtainen tai haltijakohtainen.
 • Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan kortin omistaja, ja kortissa on tallennettuna matkustajan henkilötiedot. Sen ansiosta kortilla oleva lippu voidaan siirtää uudelle kortille ja vanha kortti sulkea, mikäli kortti katoaa. Kortin ikäryhmä muuttuu automaattisesti sotun perusteella. Voit ostaa henkilökohtaisen matkakortin verkkokaupastamme (kauppa.waltti.fi) ja Oulu10:stä.
 • Haltijakohtaisen matkakortin voi hankkia kuka tahansa. Kortin ikäryhmä on aikuinen, ja kortille voi ladata ainoastaan arvoa. Jos haltijakohtainen kortti katoaa, sitä ei voi sulkea eikä arvoa voi siirtää toiselle kortille. Haltijakohtaisia kortteja myy Oulu10.
 • Matkakortille asetetaan oletusvyöhyke ostotilanteessa. Oletusvyöhykkeestä huolimatta voit ostaa kausilipun mille tahansa vyöhykkeille. Jos maksat matkasi kortille ladatulla arvolla ja haluat päästä vähemmällä näppäilemisellä linja-autoon noustessa, vaihda oletusvyöhykettä. Voit vaihtaa oletusvyöhykettä koska tahansa verkkokaupassa vain tunnistautuneena käyttäjänä.
 • OSL:n matkakortti on osa valtakunnallista joukkoliikenteen lippujärjestelmää Walttia. OSL:n kausilippujen lisäksi voit ladata kortille arvoa, jolla voit ostaa kertalippuja myös muilla Waltti-paikkakunnilla. Vastaavasti Oulun seudun liikenteessä voi ostaa lipun muiden samaan järjestelmään kuuluvien kaupunkien Waltti-matkakortille ladatulla arvolla. Jos ostat OSL:n matkakortille ladatulla arvolla kertalipun OSL:n alueen ulkopuolella tai jos sinulla on jonkun muun alueen Waltti-matkakortti ja ja haluat ostaa kertalipun OSL:n liikenteessä, paina bussin lipunlukijalaitteesta ensin painiketta "poikkeusmatka". Sinulle avautuu näkymä, josta voit valita vyöhykkeet, jonne matkasi ulottuu. Voit myös pyytää kuljettajaa valitsemaan vyöhykkeet puolestasi. Vyöhykevalinnan jälkeen leimaa matkakortti lukijassa. Näin toimien varmistat, että ostat lipun vain matkustamallesi reitille. Kausilippu on voimassa vain yhdellä joukkoliikennealueella, eli OSL:n matkakortille ladattu kausilippu toimii vain OSL:n toimialueella.

Mikä on kausilippu?

 • Matkustat kausilipulla niin paljon kuin haluat lipun voimassaoloaikana ja voimassaolovyöhykkeellä. Kausilippuja myydään 30 ja 90 vuorokaudeksi.
 • Matkakortilla voi olla samanaikaisesti kaksi kausilippua: käytössä oleva ja odottava kausilippu. Uusi kausi lähtee käyntiin vasta, kun edellinen on päättynyt ja kortti leimataan seuraavan kerran autossa. Jos kortilla on aktivoimaton kausituote, se pitää ottaa käyttöön ajoneuvossa ennen uuden ostamista. Aktivoimaton kausilippu vanhenee kahden vuoden kuluessa ostohetkestä.
 • Kausiliput ovat aina henkilökohtaisia, varaudu todistamaan henkilöllisyytesi ostohetkellä.

Miten matkakortille ladattua arvoa voi käyttää?

 • Kausilipun lisäksi voit ladata OSL:n matkakortille rahaa eli arvoa, jolla voit ostaa kertalipun linja-autossa. Kun matkustat bussilla, kortilta veloitetaan rahaa sen mukaan, kuinka monen vyöhykkeen alueella matkustat.
 • Jos matkasi poikkeaa kortille määritetystä oletusvyöhykkeestä, paina bussin etälukijasta Poikkeusmatka-painiketta. Sen jälkeen valitse vyöhykkeet, joilla matkustat, ja leimaa korttisi etälukijassa.
 • Voit ostaa arvolla kertalipun itsellesi ja mukana matkustavalle henkilölle.
 • Kun maksat kertalipun matkakortin arvolla, lipusta ei peritä yölisää.
 • Arvoa ei voi ladata niille matkakorteille, joille on ladattu joko Kelan myöntämä toisen asteen opiskelijan koulumatkatukilippu tai peruskoululaisen lippu.
 • Matkakortilla voi olla arvoa enintään 500 euroa. Arvon minimilataus vaihtelee myyntipaikan mukaan. Katso lisätiedot minimilatauksesta myyntipisteistä tämän sivun alalaidasta.
 • Muiden kaupunkien Waltti-järjestelmään kuuluville matkakorteille ladatulla arvolla voi ostaa lippuja Oulun seudun liikenteen linja-autoissa.

Oulun seudun liikenteen lipunmyynti

Verkkokauppa

Voit ostaa OSL:n lippuja ja ladata arvoa kortille verkkokaupassamme (kauppa.waltti.fi). Netistä tilattu matkakortti on maksuton, ja se tulee postitse kotiin noin kaksi viikkoa tilauksesta. Tutustu hinnastoon,

Aikuinen voi ostaa alle 17-vuotiaalle lapselle henkilökohtaisen matkakortin lapsen omilla verkkokaupan tunnuksilla, ja kortin tietoihin tarvitaan lapsen henkilötunnus. Vanhempi ei kuitenkaan voi ostaa verkkokaupasta omilla verkkokauppatunnuksillaan tai verkkopankkitunnuksillaan toisen asteen maksuttoman koulutuksen piiriin kuuluvan lapsensa Kela-koulumatkatukilippuja. Lisätietoja Kela-koulumatkatuesta.

Verkkokaupan tuotteet ja palvelut

 • Voit ladata matkakortille kaikkia joukkoliikenteen lipputuotteita lukuun ottamatta työsuhdematkalippuja ja haltijankohtaista matkakorttia.
 • Matkakortin arvolipun minimilatus on 0,65 euroa.
 • Jos rekisteröidyt, voit luoda oman käyttäjätilin. Voit yhdistää tiliisi useita kortteja, ja ladata niille bussilippuja. Edelliset ostoksesi näkyvät käyttäjätililläsi.

Muut lipunmyyntipaikat

Linja-autot

Tarvittaessa voit ladata matkakortillesi kausilipun tai arvoa myös bussissa. Bussissa matkakortin arvon minimilatus on 10 euroa. Linja-auton kuljettaja perii latauksen ja kausilipun hinnan lisäksi palvelumaksun 3,00 €/lipputuote. Linja-autoissa kausilipun ja arvon latauksen voi maksaa vain käteisellä.

Tutustu myös lähimaksuun!

Lähimaksu on helppo ja edullinen tapa ostaa bussilippu lähimaksuominaisuudella varustetulla pankkikortilla tai mobiililompakolla.

Lue lisää lähimaksusta