Usein kysyttyä - Oulun joukkoliikenne - Oulun kaupunki

Usein kysyttyä

Aikataulut | Liput ja hinnat | Matkakortit | Matkustaminen | Reitit

Aikataulut

Miksi bussit eivät noudata pysäkillä olevia aikatauluja? 

Pysäkillä olevat, paperille tulostetut aikataulut kertovat bussin arvioidun ohitusajan. Pysäkeillä olevat näyttötaulut kertovat ennusteen, milloin bussi saapuu pysäkille. Ennuste perustuu bussin senhetkiseen sijaintiin ja arvioituun ajoaikaan pysäkille. Liikenteen sujuvuus ja mahdolliset ruuhkat vaikuttavat bussien ajoaikoihin, minkä vuoksi pysäkille ei aina ole mahdollista saapua aikataulun tai ennusteen mukaisesti. Pitkillä linjoilla on ajantasauspysäkkejä, joita ei ohiteta etuajassa. Ajantasauspysäkit ovat paikoissa, joissa busseilla on tarpeeksi tilaa tasata aikaa.

Mistä saan viimeisimmän aikataulukirjan? 

Oulun joukkoliikenteen aikataulukirjat jaetaan koteihin. Aikataulukirjoja on saatavilla myös useimmista lipunmyyntipisteistä sekä linja-autoista.  

Miksi bussit ajavat peräkkäin?

Samaa reittiosuutta kulkevien linjojen vuoroväli yritetään saada mahdollisimman tasaiseksi. Jos yhteisiä reittiosuuksia on runsaasti eri linjojen kanssa, tahdistus ei ole mahdollista kaikkien linjojen osalta. Suunnitellusta tasavälisyydestä huolimatta bussit ajautuvat toisinaan lähelle toisiaan, kun etummainen auto kerää taaempana ajavaa autoa enemmän matkustajia ja samalla jää jälkeen aikataulustaan. Tilanne on tyypillinen etenkin tiheävuoroisilla linjoilla.

Haluaisin suosikkilinjalleni lisää lähtöjä ja/tai paremmat aikataulut

Parannamme linjojen matkustusmukavuutta ja luotettavuutta mahdollisuuksien mukaan. Jos linja on jatkuvasti ylikuormitettu, on tarjontaa mahdollista lisätä. Vuorovälin tihentäminen maksaa, jonka vuoksi lisäykset arvioidaan aina taloudellisen tilanteen mukaan. Lähdön lisääminen ruuhka-aikaan on kalliimpaa, sillä se vaatii useimmiten ylimääräistä kalustoa ja kuljettajan.

Muutaman minuutin muutos yhteen lähtöön voi edellyttää myös muiden saman päivän lähtöjen muuttamista, millä voi olla vaikutusta useiden satojen ihmisten liikkumiseen. Muutos vaikuttaa monesti myös suunniteltuihin vaihtoyhteyksiin. 

Miksi aikataulut eivät aina sovi yhteen koulujen alkamis- ja päättymisaikojen kanssa?

Yleensä saman linjan reitillä on useita eri kouluja ja koulujen alkamis- ja päättymisajoissa on koulu- ja kuntakohtiaisia vaihteluita. Kun yhdeltä asuinalueelta kuljetaan useisiin kouluihin, ja vastaavasti yhteen kouluun tullaan useilta eri asuinalueilta, voi olla käytännössä mahdotonta järjestää bussiaikataulut niin, ettei odotusaikaa ennen koulupäivän alkamista tai koulupäivän päätyttyä jäisi lainkaan.

Miksi kesäaikataulut ovat olemassa?

Kesäisin joukkoliikenteessä on vähemmän matkustajia kuin talvella. Kesälomat ja pyöräily houkuttavat matkustajia toisaalle, eikä joillakin reiteillä kannata liikennöidä lainkaan kesäaikana. Kun matkustajia on vähemmän, myös lipputulot jäävät pienemmiksi. Lähtöjä on vähennetty kesäksi sieltä, missä matkustajien vähenemä on merkittävää. Harvemmat kesäaikataulut helpottavat myös kuljettajien lomien järjestämistä.

Liput ja hinnat

Onko armeijassa oleville tai siviilipalvelusta suorittavilla oikeutta alennukseen Oulun joukkoliikenteen matkoilla? 

Varusmies- tai siviilipalvelusta varten ei ole olemassa erillisiä alennuslippuja. Eli matkat tulee maksaa esimerkiksi omalle matkakortille ladatulla arvolipulla. Varuskunnasta saa litteroita tai kertalippuja palvelukseen kuuluvien matkojen tekemiseen.

Saanko lipun hinnan takaisin, jos bussi on myöhässä? 

Liikennehäiriö, esimerkiksi vuoron puuttuminen, etuajassa tai myöhässä tuleminen, ei oikeuta matkalippujen takaisin maksamiseen tai korvaavasta kuljetuksesta aiheutuneiden kulujen korvaamiseen.

Voiko tietyn vyöhykkeen kausilippuun ostaa lisälipun, jolla voi matkustaa kyseisen vyöhykkeen ulkopuolelle?

Tarvitset koko matkalle lipun, joka oikeuttaa matkustamaan lähtöpysäkiltä jättöpysäkille. Esimerkiksi A-vyöhykkeen kausilippu ei siis kelpaa "osamaksuna" matkustettaessa Muhokselle.

Matkakortit

Mikä on Waltti?

Uusi vyöhykepohjainen matkakortti, joka mahdollistaa yhden matkakortin käytön mukaan liittyneiden kaupunkiseutujen alueilla. Käytännössä näillä alueilla toimii jatkossa yksi ja sama matkakortti. Matkakortille voi ladata oman alueensa kausituotteen ja lisäksi arvoa, jota voi käyttää matkustamiseen myös muilla Waltti-paikkakunnilla.

Miten voin hankkia oman Waltti-matkakortin ja ladata sen?

Ensimmäinen matkakortti hankitaan ja ladataan Torikadun Oulu10-palvelupisteessä tai netissä. Opiskelijalippujen ensiostoa ei voi tehdä netissä. Lisälatauksen voi tehdä palvelupisteen lisäksi Oulun joukkoliikenteen busseissa, useimmilla Oulun seudun R-kioskeilla ja netissä. Netissä ei voi ladata Kela-koulumatkatukilippuja. Waltille rakennetaan valtakunnallinen myyntipisteverkosto, jolloin latauspisteiden määrä tulee jatkossa kasvamaan. 

Mikä on kausilipun ja arvolipun ero?

Kausilipulla voi matkustaa lipun voimassaoloaikana (30 tai 90 vuorokautta) rajattomasti Oulun joukkoliikenteen busseissa niillä vyöhykkeillä, joille lippu on ostettu.

Arvolippuun ladataan tietty summa rahaa, joka kuluu sitä mukaa kun korttia käytetään. Arvolipulla maksettaessa lipun hinta on aina edullisempi kuin bussista ostettu kertalippu.

Kausilipun ja arvolipun voi ladata samalle Waltti-kortille. Voit esimerkiksi ostaa kortille 30 päivän kausilipun haluamallesi vyöhykkeelle ja ladata sille lisäksi rahaa 20 euroa siltä varalta, että sinun täytyy välillä matkustaa normaalin liikkumisalueesi ulkopuolelle.

Mitä vyöhykkeillä tarkoitetaan? Miten osaan valita oikeat vyöhykkeet?

Waltin käyttöönoton myötä lippujen hinnoittelu vaihtui vyöhykepohjaiseksi. Liikennöintialue on jaettu vyöhykkeisiin ja voit tarkistaa vyöhykerajat netistä, palvelupisteestä tai aikataulukirjasta. Oulun joukkoliikenteen sivuilta löytyy vyöhykehaku, josta voit tarkistaa, millä vyöhykkeillä käyttämäsi pysäkit sijaitsevat. Lipun hinta on siis riippuvainen matkustusalueen laajuudesta: hinta vaihtelee sen mukaan, matkustatko yhdellä vai useammalla vyöhykkeellä.

Voinko matkustaa vanhalla lipullani? Voiko nykyisen lipputuotteen siirtää Waltti-korttiin?

OuluCardille ladattujen kausilippujen kelpoisuus päättyi 30.9.2015. Käyttämättömien kausien takaisinlunastus päättyi 30.10.2015.

OuluCardille ladattujen sarjalippujen kelpoisuus päättyi 31.12.2015. Sarjalippujen arvon siirto Waltti-kortille päättyi 29.2.2016.

Matkahuollon kortille ladatun seutulipun kelpoisuus päättyi 30.9.2015. Seutulippuihin sen jälkeen mahdollisesti jäänyttä kautta tai kausia ei korvata tai takaisinlunasteta.

Matkahuollon korteille ladatuilla Kela-koulumatkatukituotteilla voi jatkossakin matkustaa sekä Oulun joukkoliikenteessä että pitkämatkaisessa liikenteessä. Mikäli koulumatkalla matkustetaan pelkästään Oulun joukkoliikenteen busseilla, on Koulumatkatukilippu hankittava Oulu10 –palvelupisteestä Waltti-kortille.

Mikä muuttuu, mitä hyötyä Waltista on?

Uuden lippu- ja maksujärjestelmän käyttöönoton myötä lippujen hinnoittelu vaihtui vyöhykepohjaiseksi eli hinta riippuu siitä, monellako vyöhykkeellä matkustaja liikkuu.

Matkustajalle uudistus merkitsee aiempaa helpompaa matkantekoa, kun liput ovat samantyyppisiä eri kaupungeissa ja omalla matkakortilla olevaa arvoa voi käyttää muuallakin kuin omassa kotikunnassaan.

Mitä eroa on henkilökohtaisella ja haltijakohtaisella kortilla?

Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan se henkilö, jonka nimissä kortti on ostettu. Haltijakohtaista korttia puolestaan voi käyttää kuka tahansa, jolla kortti on.

Haltijakohtainenkin kortti ostetaan ikäryhmän mukaan, joten aikuinen ei voi matkustaa lapselle ostetulla kortilla, vaikka se olisi haltijakohtainen. Perheen lapset sen sijaan voivat käyttää samaa haltijakohtaista korttia. Haltijakohtaista korttia ei voi ostaa netistä.

Lapsi voi matkustaa aikuisen kortilla, mutta tällöin kortilta veloitetaan korkeampi aikuisen lipun hinta myös lapsen lipusta.

Haltijakohtaisella kortilla voi myös usea samaan (tai alempaan) ikäryhmään kuuluva henkilö matkustaa yhtä aikaa: kun nouset bussiin, kerro kuljettajalle, monenko henkilön matka kortilta veloitetaan.

Henkilökohtaisen kortin pystyy sulkemaan, jos kortti katoaa. Tällöin kortin löytäjä ei voi käyttää korttia matkustamiseen ja käyttämättömät matkat voi siirtää uudelle kortille.

Haltijakohtaisen matkakortin käyttö vastaa käteisen rahan hallussapitoa ja käyttöä. Haltijakohtaisia matkakortteja ei voi sulkea, eikä niissä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille.

Miten toimitaan, jos kortilla haluaa matkustaa sille ladatun vyöhykkeen ulkopuolelle?

Korttiin ladataan ensimmäisen oston yhteydessä oletusvyöhykkeet.

Kausilipulla voi matkustaa ainoastaan sille ennalta ladatulla alueella.

Arvolipulla voi matkustaa sekä ennalta ladatulle vyöhykkeelle että myös muille vyöhykkeille. Kortista veloitetaan ennalta määritellyn vyöhykkeen mukainen maksu aina, kun vilautat sitä maksulaitteen edessä.

Jos haluat matkustaa arvolipulla ennalta ladatun vyöhykkeen ulkopuolelle, kerro asiasta etukäteen kuljettajalle. Kuljettaja valitsee tällöin haluamasi vyöhykkeen ja veloittaa arvolipusta oikean summan.

Kun kortilla on samanaikaisesti sekä kausi- että arvolippu, maksulaite valitsee kortilta aina käyttöön kausilipun. Mikäli haluat käyttää kortilta kuitenkin arvoa, pyydä kuljettajaa valitsemaan sinulle oikea vyöhyke. Jos samalla kortilla maksetaan useamman henkilön matkat, oletuksena on, että ensimmäinen veloitus tapahtuu kausilipulta ja seuraavat arvolipulta.

Voiko Walttikortilla maksaa kaverinkin matkan?

Walttikortille ladatulla arvolipulla saa maksaa toisen samaan tai alempaan ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan. Kortti käytetään tällöin bussin kortinlukijassa kahdesti (tai niin monta kertaa, kuinka monesta matkustajasta maksaa). Mikäli matkaan sisältyy vaihto, riittää, kun korttia käytetään toisen bussin lukijassa yhden kerran. Jos esimerkiksi vanhemmat haluavat maksaa omalla kortillaan lapsensa matkan, lapsesta peritään tällöin aikuisen hinta. 

Matkustaminen

Ketkä saavat istua invalidipaikoilla? 

Jos autossa on tilaa, invalidipaikat ovat kaikkien matkustajien käytössä. Ne on kuitenkin tarkoitettu ensisijaisesti vanhuksille, vammaisille ja muille sellaisille matkustajille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat istumapaikkaa. Merkittyjen invalidipaikkojen tarkoituksena on helpottaa liikuntaesteisten matkustamista ja lisätä turvallisuutta. Terve järki ja hyvät tavat ovat aina paikallaan. Liikennevälineissä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nuori ja hyväkuntoinen antaa istumapaikan iäkkäälle ja heikkokuntoiselle.

Miksi pitää näyttää pysähtymismerkkiä?

Kun pysäkillä pysähtyy useita busseja, pysähtymismerkki kannattaa tehdä kädellä vinkkaamalla. Bussien pysähtyminen varmuuden vuoksi pysäkillä pidentää matka-aikaa.

Miksi kantoliinassa oleva lapsi ja äiti ei voi matkustaa ilmaiseksi? 

Rattaiden tai vaunujen kanssa noustaan sisään keskiovesta. Lastenvaunuja kuljettava aikuinen voi matkustaa määrätyillä alueilla maksutta, jotta lasta ei tarvitse jättää yksin vaunuihin tai rattaisiin matkalipun maksamisen ajaksi.  

Kantoliinassa tai rintarepussa oleva lapsi on turvallisesti sylissä tai sidottuna kehoon. Bussiin noustaan tässä tapauksessa etuovesta, jolloin vanhempi voi samalla suorittaa maksamisen ennen istumaan menemistä. Lasta ei näin ollen tarvitse jättää maksamisen vuoksi yksin.

Miksi lastenvaunujen kanssa ei voi matkustaa maksutta kuntarajan yli?

Maksuttomat lastenvaunumatkat perustuvat kuntien itsenäisiin päätöksiin. Pitkien lastenvaunumatkojen maksuttomuus saattaisi myös  johtaa lastenvaunuille varattujen tilojen ruuhkautumiseen. Kuljettajalla on oikeus olla ottamatta kyytiin lastenvaunujen kanssa matkustavaa, mikäli vaunuja ei voida suuren matkustajamäärän takia sijoittaa turvallisesti niille varattuun paikkaan.

Saako polkupyörää ottaa mukaan bussiin? 

Matkustaja voi kuljettaa linja-autossa mukanaan matkatavaroita, joita hän pystyy vaivattomasti kuljettamaan. Kuljettaja voi kuitenkin kieltäytyä ottamasta kyytiin tavaraa, josta aiheutuu vaaraa tai häiriötä muille matkstajille tai kalustolle, tai joiden kuljettaminen vie tilaa muilta matkustajilta. Polkupyörät kannattaa pyrkiä kuljettamaan ruuhka-aikojen ulkopuolella, jolloin niille löytyy varmimmin tilaa autosta.

Saako lemmikkieläintä kuljettaa bussissa? 

Lemmikkieläimen saa yleensä kuljettaa bussissa. Perustellusta syystä kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta lemmikkieläintä kyytiin. Omistaja on vastuussa siitä, ettei eläimen kuljettamisesta aiheudu häiriötä muille matkustajille tai haittaa kalustolle. Lemmikkieläimestä ei peritä maksua. 

Reitit

Miksi vakioreittiäni on muutettu?

Joukkoliikenteen linjaston suunnittelussa keskeisenä ajatuksena on ollut, että voitaisiin järjestää mahdollisimman kattavat joukkoliikenneyhteydet mahdollisimman suurelle matkustajamäärälle. Yksittäisten matkustajien kannalta muutokset voivat olla myös huononnuksia.

Millä perusteella pysäkit sijoitetaan bussireittien varsille? 

Kaupunkialueella pysäkit pyritään sijoittamaan niin, että lähimmän linjan pysäkille pääsee kävellen kohtuullisessa ajassa. Kohtuullisena pidettävän matkan pituus riippuu alueesta.

Pysäkkisuunnitteluun vaikuttavat vaihtoyhteyksien toimivuus ja palvelut, kuten sairaalat, palvelutalot ja ostoskeskukset. Saman linjan pysäkkiväli ei saa myöskään olla liian lyhyt, jotta matkanteko ei hidastu tarpeettomasti. Pysäkkien paikkoihin vaikuttavat myös kadun kaarteet ja mäet. Asumiselle aiheutuvat häiriöt pyritään minimoimaan.

Aikataulut Liput ja hinnat
Aikataulut
 
Liput ja hinnat
 
Nettikauppu
Nettikauppa
 
Mobiililippu
Reittiopas  
Reittiopas