Liput - Oulun joukkoliikenne - Oulun kaupunki

Lipputyypit

Voit matkustaa joko linja-autosta käteisellä ostettavalla kertalipulla, Oulun joukkoliikenne -matkapuhelinsovelluksella ostettavalla mobiililipulla tai Waltti-kortille ladattavalla kausi- tai arvolipulla. Waltti-kortilla matkustat aina kertamaksuja edullisemmin.

Kertalippu

Kertalippuja myydään busseissa, kertalipun voi myös ostaa mobiililippuna. Kertalipun voi ostaa vyöhykkeiden sisällä matkustamiseen (A, B, C tai D) tai vyöhykkeiden väliseen matkustamiseen (AB, BC, CD, ABC jne). Kertalipun maksamiseen on hyvä varata tasaraha.

Kertalippuun sisältyy 60 minuutin vaihto-oikeus vyöhykkeiden sisäisillä matkoilla ja kahden vyöhykkeen matkoilla. Citybussien välillä vaihtoaika on 60 minuuttia. Matkustettaessa useammalla vyöhykkeellä maksuton vaihto-oikeus on 80 minuuttia.

Säilytä kuljettajalta saatava lippu koko matkan ajan. Siitä ilmenee voimassaoloaika ja kelpoisuusvyöhykkeet. Vaihtomatkalla näytä lippu kuljettajalle. 

Yölisää peritään klo 23.00:n ja 04.30:n välisenä aikana aloitetuilla kertamatkoilla eli linja-autoissa kertalippua myytäessä. Yöllä peritään kaksinkertainen kertahinta.

Vuorokausilippu

Vuorokausilippuja on saatavilla mobiililippuna.

Kausilippu

Lippu oikeuttaa rajattomaan määrään matkoja Oulun joukkoliikenteessä 30 vuorokauden ajan lipun voimassaolovyöhykkeillä. Voimassaoloaika 30 vuorokautta alkaa ensimmäisestä linja-auton lukijalaitteella leimauksesta. Kortille voi ladata samanaikaisesti kaksi kausilippua. Tarjolla on aikuisten ja lasten hinnan lisäksi myös nuorten 17-24 -vuotiaiden hinta.

Kausiliput ovat henkilökohtaisia. Henkilöllisyys on todistettava kausilippua ostettaessa.

Myös pidempiä kausia

Kausilippu on saatavana myös 90 päivälle. Hinta on kolminkertainen 30 päivän kausilippuun verrattuna. Voimassaoloaika 90 päivää lähtee käyntiin ensimmäisestä linja-auton lukijalaitteella leimauksesta. Vielä pidempiä kausia on tulossa valikoimaan myöhemmin.

 

Arvolippu

Arvolipun minimilataus on 10 euroa busseissa ja muissa myyntipisteissä 5 euroa. Arvolipun maksimilataus on 500 euroa.

Nettilatauksessa minimimäärää ei ole määritelty ja maksimilataus on 500 euroa. 

Lisälatauksia voi tehdä bussissa, nettikaupassa, palvelupisteessä ja R-kioskeilla. 

Arvolippua käytettäessä lipulta vähennetään matkustettavien vyöhykkeiden mukainen matkan hinta.

Arvolipulla voi maksaa matkalla mukana olevan samaan ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan. Käytä matkakortti tällöin kortinlukijassa kerran jokaista matkustajaa kohden. Huomaa, että aikuinen ei voi matkustaa lapsen arvolipulla. Mikäli lapsi matkustaa aikuisen arvolipulla, veloitetaan aikuisen matkan hinta. 

Arvolippua ostettaessa sille määritetään oletusvyöhyke/-vyöhykkeet, jonka perusteella matkan hinta veloitetaan. Jos matka poikkeaa oletusvyöhykkeistä, niin silloin kortti annetaan kuljettajalle, joka tekee vyöhykeveloituksen rahastuslaitteellaan.

Arvolipulla on maksuton vaihto-oikeus 60 minuuttia matkan alkamisesta yhden vyöhykkeen ja kahden vyöhykkeen matkoilla. Matkustettaessa useammalla vyöhykkeellä maksuton vaihto-oikeus on 80 minuuttia. 

Vaihdollisilla matkoilla lippu leimataan jokaisessa bussissa.

Arvolipulla matkustettaessa ei peritä yölisää.

Muiden kaupunkien Waltti-korteille ladatulla arvolla voi myös matkustaa. Oulussa voi matkustaa esimerkiksi Jyväskylässä hankitulla Waltti-kortilla, jossa on arvoa. Kortti ojennetaan kuljettajalle ja kerrotaan mistä minne ollaan matkustamassa, jonka perusteella kuljettaja valitsee rahastuslaitteeltaan oikeat veloitusvyöhykkeet ja arvoveloituksen.

Kortille voi hankkia molemmat

Kortilla voi olla arvolipun lisäksi myös voimassa oleva kausilippu. Lukijalaitteella leimatessa matka veloitetaan ensisijaisesti kausilipulta, mutta jos kausilipun sijaan haluaa käyttää kortin arvolippuominaisuutta, on pyydettävä kuljettajaa veloittamaan matkan hinta arvolipun puolelta.